Abdominoplastie
Dr. Ovidiu Grecu – Expertul tau in operatii estetice
Abdominoplastia se poate efectua prin:
Abdominoplastia completă – în care disecţia se va face până la apendicele xifoid (sub coaste), se va întări musculatura abdominală şi se va reaşeza ombilicul.
Abdominoplastia completă se face atunci când, gradul de piele şi grăsime în exces este mare sau foarte mare şi este nevoie de o întindere cât mai bună, de întărirea musculaturii.
Abdominoplastia reprezinta o interventie de chirurgie estetica prin care se obtine un abdomen mai plat prin indepartarea excesului de piele si de tesut adipos care de cele mai multe ori ajunge sa atarne peste pube sau chiar organele genitale.Aceasta laxitate, aceasta “cadere” a tesuturilor este determinata de cresterea excesiva in greutate sau din contra de o slabire rapida.
Sarcinile mari sau multiple pot genera si ele astfel de probleme si de obicei sunt insotite de slabirea si dehiscenta musculatusii abdominale si de aparitia vergeturilor , aspecte ce se vor corecta in timpul acestei interventii.
In continuare, veti informa chirurgul plastician asupra posibilelor probleme de sanatate si vi se va efectua un examen clinic general si al zonelor de interes.
Vi se vor prezenta cazuri similare cu al dumneavoastra inainte si dupa operatie ajutandu-va astfel sa aveti o imagine cat mai corecta asupra viitorului rezultat
In cazul abdominoplastiei in cadrul examenului local vi se va explica pozitionarea viitoarelor cicatrici astfel incat acestea sa poata fi acoperite cu usurinta de costumul de baie. De asemenea va fi apreciata oportunitatea efectuarii unei lipoaspiratii in vederea indepartarii unor depozite adipoase ce nu se pot corecta prin abdominoplastie.
Anestezia
Abdominoplastia reprezinta o interventie chirurgicala importanta si se realizeaza numai sub anestezie generala.
Interventia chirurgicala
In principal abdominoplastia consta intr-o incizie trasata de la o spina iliaca la alta plasata astfel incat sa poata fi acoperita cu usurinta. Urmeaza indepartarea excesului tegumenta si adipos, intarirea si remodelarea musculaturii abdominale,” intinderea pielii restante si repozitionarea ombilicului.
Prin abdominoplastie se poate obtine:
- Eliminarea “sortului” cutaneo-adipos
- Intarirea si aplatizarea musculaturii abdominale
- Eliminarea vergeturilor din etajul inferior al abdomenului
- Repozitionarea si remodelarea ombilicului.
- Remodelarea regiunii pubiene
Posibile complicatii
Desi este considerata o interventie majora a chirurgiei plastice, efectuata corect si in conditii operatorii adecvate abdominoplastia nu este urmata in general de complicatii. Infecttia, hematomul, desfacerea suturilor sunt rare. Mai frecvent intalnite sunt seroamele si necroza partilor moi in zona inferioara a operatiei.Pentru prevenirea sau rezolvarea acestor complicatii veti urma indicatiile pre si postoperatorii ale chirurgului plastician.
Revenirea la normal
Dupa operatie veti purta o burtiera speciala ce va fi aleasa impreuna cu chirurgul plastician inainte de operatie
In primele 24-48 ore veti ramane in pat, ulterior mobilizarea fiina permisa cat mai repede posibil
Eventualele tuburi de dren se vor scoate dupa 2-3zile.
Firele se extrag la 10-12 zile
Reluarea activitatilor necesare zilnic se poate face dupa 3-4zile, activitatea de birou dupa 2-3saptamani iar efortul fizic dupa minim 1 luna. Burtiera se va purta minim 3 saptamani.
Planifica-ti operatia
Abdominoplastia este o interventie de chirurgie estetica si se realizeaza in conditii de programare. Daca va ajuta aveti posibilitatea de a fi insotita de cineva apropiat inainte si dupa operatie.
Rezolvati-va problemele curente pentru a beneficia de o perioada relaxanta in timpul recuperarii.
Inainte de operatie nu mai mancati si nu mai beti nimic incepand cu ora O
Indepartati toate produsele cosmetice in ziua operatiei
Renuntati la folosirea medicamentelor pe baza de aspirina, vitaminaE si a anticonceptionalelor.
Se recomanda supliment de vitamina C cu 2-3 saptamani inainte de operatie pentru sustinerea cicatrizarii.
Perioada menstruala este de evitat.
Se recomanda reducerea fumatului. cu 2 saptamani inainte de operatie.
Expunerea la soare este interzisa pana la disparitia completa a echimozelor
Veti putea face dus din a doua sau a treia zi.
Abdominoplastia intră în categoria operaţiilor mari din cadrul chirurgiei estetice, dar atunci când este necesară, nu poate fi înlocuită de alte operaţii sau proceduri.
Exista doua variante chirurgicale principale de pozitionarea implanturilor mamare:
1. SUBGLANDULAR ( Supramuscular) si
2. SUBMUSCULAR (Subpectoral)
In functie de parametrii anatomici (forma si marimea toracelui, cantitatea de grasime de sub piele, forma si marimea sanului, dezvoltarea muschiului pectoral si calitatea tegumentului si nu in ultimul rand optiunea chirurgului , se procedeaza cu una dintre cele 2 metode. Indiferent de varianta chirurgicala, se va crea un “buzunar” intre structurile anatomice, in care se introduce implantul mamar. In timpul consultatiei, toate aceste aspecte se vor discuta amanuntit cu medicul chirurg.
Sunt foarte multi factori ce pot avea importanta in cazul dvs. in mod particular, in ceea ce priveste recuperarea si rezultatul postoperator. Acestea trebuie bine intelese si discutate cu atentie cu medicul. Cativa din acesti factori sunt :
• Stare sanatatii
• Structura sanului: volumul,forma si calitatea tesutului, toate vor influenta rezultatul final
• Indicatia sau contraindicatia
• Tendinte de sangerare
• Predispozitie la infectii;
Procedura de implantare poate fi urmata de spitalizare de o noapte dupa operatie sau de cateva ore, depinde de chirurgul dumneavoastra si de metoda chirurgicala aleasa.
Perioada de recuperare nu este un standard, in mod cert fiecare pacienta va avea perioada ei de recuperare. Urmarind evolutia statistica in cazul operatiei de implant mamar am observat ca majoritatea cazurilor resimt dupa primele 24 sau 48 de ore dupa operatie, o stare de discomfort. Sanii dvs, vor fi foarte tari si veti simti dureri descrise ca o febra musculara. Perioada de recuperare variaza de la o pacienta la alta, va veti putea relua activitatile zilnice dupa aproape o saptamana. Va trebui insa sa asteptati o luna pana va veti putea relua activitatile foarte solicitante fizic. Daca apar probleme, contactati urgent chirugul dumneavoastra .
Veti fi chemata la controale periodice si veti fi tinuta sub observatie timp de 2 ani si orice chestiune legata de transformarea sanilor va trebui sa o discutati cu mai intai cu chirurgul Dumneavoastra.