Rinoplastie

Dr. Ovidiu Grecu – Expertul tau in operatii estetice
Rinoplastia, sau operatia de remodelare a nasului, este una dintre cele mai obisnuite operatii estetice. Rinoplastia poate reduce sau creste dimensiunile nasului, sa modifice varful sau cocoasa, sa reduca narinele sau sa modifice unghiul dintre nas si buza superioara. Deasemenea poate corecta malformatii sau defecte post traumatice, inlaturand si problemele respiratorii.
Rinoplastia sau rinocorectia reprezinta interventia de chirurgie estetica prin care se poate modifica forma si dimensiunea nasului. De asemenea, atunci cand este cazul, se corecteaza si deviatia septului nazal. Primordial in frumusetea faciala, nasul, prin eliminarea cocoasei, ridicarea si subtierea varfului sau prin alte corecturi necesare (inaltime, lungime) readuce armonia si echilibrul intre etajul superior, mijlociu si inferior al fetei. Rinoplastia se adreseaza si sechelelor dobandite in urma unor traumatisme sau afectiuni de alta natura. O atentie deosebita se acorda rinoplastiilor efectuate dupa alte interventii chirurgicale la nivelul nasului.

Anestezia

Rinoplastia se efectueaza in general sub anestezie generala, dar este posibil si folosirea anesteziei locale cu sedare intravenoasa.

Interventia chirurgicala

Principiul rinocorectiei consta in obtinerea formei si dimensiunilor dorite actionand asupra structurilor osoase si cartilaginoase ale nasului, pielea urmand sa se remodeleze pe scheletul nou creat. Inciziile de abord sunt invizibile intrucat vor fi plasate in interiorul narinelor. In cazuri speciale este necesara folosirea unei incizii suplimentare la baza nasului.

Prin rinoplastie se poate obtine:

  • Indepartarea cocoasei piramidei nazale
  • Ridicarea sau coborarea varfului nasului
  • Efilosarea sau ingustarea varfului nasului
  • Micsorarea lungimii, latimii si inaltimii nasului
  • Remodelarea narinelor
  • Corectia in acelasi timp operator a deviatiei septului nazal
  • Remodelarea sau reconstructia piramidei nazale dupa traumatisme sau ablatii tumorale

Posibile complicatii

In conditiile in care interventiile de chirurgie plastica sunt efectuate in conditii operatorii adecvate, de catre un chirurg plastician cu experienta, complicatiile sunt rare si de obicei minime.
Imediat dupa operatie sangerarea, umflarea si echimozele din jurul ochilor nu reprezinta o complicatie, acestea diminuandu-se in timp. Infectia, hematomul, seromul sunt complicatii rare ale rinoplastiei.

Revenirea la normal

Imediat dupa operatie nasul este pansat si imobilizat cu o atela metalica sau termomodelabila pentru 5-7 zile. De asemenea interiorul nasului va fi mesat astfel incat pentru 24-72ore veti respira pe gura. In primele zile se recomanda aplicarea unor pungi cu gheata pentru diminuarea si limitarea echimozelor si edemului din jurul nasului si ochilor. Durerea dupa rinoplastie este redusa sau chiar absenta, discomfort dureros fiind prezent in primele zile in timpul schimbarii pansamentului.

Activitatile uzuale pot fi reluate dupa 24-48ore. Atela si pansamentele se inlatura definitiv dupa 7-9zile iar activitatea sociala se poate relua dupa 2 saptamani cand echimozele s-au remis in totalitate. Rezultatul definitiv al unei rinoplastii se apreciaza dupa 4-6 luni de la operatie atunci cand nasul redevine suplu si mobil . In aceasta perioada se recomanda mentinerea legaturii cu chirurgul plastician pentru urmarirea procesului de vindecare.
Efortul fizic intens se va evita timp de o luna.

Important!

Ca noutate in tehnicile de rinoplastie exista multe situatii( care vor fi apreciata e la consultatia de specialitate) ce permit obtinerea corectarii problemelor estetice ale piramidei nazale fara interventie chirurgicala.
Ne referim aici la tehnici de ridicare a varfului nasului si de indreptare a aspectului de cocoasa folosind volumizatoarele tisulare ( acid hialuronic, stimulante a producerii colagenului- hidroxiapatita de calciu).
Rinoplastia este o operatie estetica cu un mare impact asupra fizionomiei ce necesita o perioada de acomodare . Noul aspect, chiar si in urma unor modificari minore va poate scapa de complexe, tonusul psihic devine mai bun, imaginea personala si increderea in sine avand mult de castigat!

Exista doua variante chirurgicale principale de pozitionarea implanturilor mamare:
1. SUBGLANDULAR ( Supramuscular) si
2. SUBMUSCULAR (Subpectoral)
In functie de parametrii anatomici (forma si marimea toracelui, cantitatea de grasime de sub piele, forma si marimea sanului, dezvoltarea muschiului pectoral si calitatea tegumentului si nu in ultimul rand optiunea chirurgului , se procedeaza cu una dintre cele 2 metode. Indiferent de varianta chirurgicala, se va crea un “buzunar” intre structurile anatomice, in care se introduce implantul mamar. In timpul consultatiei, toate aceste aspecte se vor discuta amanuntit cu medicul chirurg.

Sunt foarte multi factori ce pot avea importanta in cazul dvs. in mod particular, in ceea ce priveste recuperarea si rezultatul postoperator. Acestea trebuie bine intelese si discutate cu atentie cu medicul. Cativa din acesti factori sunt :

•  Stare sanatatii
•  Structura sanului: volumul,forma si  calitatea tesutului, toate vor influenta rezultatul final
•  Indicatia sau contraindicatia
•  Tendinte de sangerare
•  Predispozitie la infectii;

Procedura de implantare poate fi urmata de spitalizare de o noapte dupa operatie sau de cateva ore, depinde de chirurgul dumneavoastra si de metoda chirurgicala aleasa.

Perioada de recuperare nu este un standard, in mod cert fiecare pacienta va avea perioada ei de recuperare. Urmarind evolutia statistica in cazul operatiei de implant mamar am observat ca majoritatea cazurilor resimt dupa primele 24 sau 48 de ore dupa operatie, o stare de discomfort. Sanii dvs, vor fi foarte tari si veti simti dureri descrise ca o febra musculara. Perioada de recuperare variaza de la o pacienta la alta, va veti putea relua activitatile zilnice dupa aproape o saptamana. Va trebui insa sa asteptati o luna pana va veti putea relua activitatile foarte solicitante fizic. Daca apar probleme, contactati urgent chirugul dumneavoastra .
Veti fi chemata la controale periodice si veti fi tinuta sub observatie timp de 2 ani si orice chestiune legata de transformarea sanilor va trebui sa o discutati cu mai intai cu chirurgul Dumneavoastra.